Je bekijkt nu BaarnDuurzaam mede-initiator project solar-carpoolplaatsen

BaarnDuurzaam mede-initiator project solar-carpoolplaatsen

Lees ook het interview in Baarnsche Courant 16-6-'23:
Beluister het interview op Eemland 1, 16-06-'23:

BaarnDuurzaam (BijZONder Baarn) gaat in samenwerking met 4 andere lokale energiecoöperaties* en We Drive Solar zonnepanelen plaatsen op carpoolplekken in de provincie Utrecht. Op 10 provinciale carpoolplaatsen worden overkappingen met zonnepanelen geplaatst. In totaal gaat het om 465 parkeervakken die een solar-overkapping krijgen.

Lokale energie
Er komen in totaal ook 70 laadpunten zodat elektrische auto’s direct opgeladen kunnen worden met lokaal opgewekte zonne-energie. Er is afgesproken dat de oplaadtarieven op deze solar parkings altijd lager zullen zijn dan de vergelijkbare benzinekosten per kilometer.

Gezonde leefomgeving
De provincie schreef een Europese aanbesteding uit. Het samenwerkingsverband waar BaarnDuurzaam in zit, heeft deze gewonnen. De provincie wil carpoolen stimuleren en het aantrekkelijk maken om dat met een elektrische auto te doen. Zo houden we de leefomgeving ook in de toekomst zo gezond mogelijk. De provincie is enthousiast over het project omdat de omgeving direct betrokken is en ook vruchten plukt van de opbrengsten van de solar parkings. Iedere Baarnaar kan deelnemen aan de coöperatie en investeren in de carports. Als deelnemer heb je invloed op de realisatie en het beheer en ontvang je een uitkering op basis van de opbrengst.

Opladen en elektriciteit terug leveren
In totaal worden er 2800 zonnepanelen op de solar parkings geplaatst. De laadpunten die worden geplaatst zijn bidirectioneel. Dit betekent dat elektrische auto’s niet alleen kunnen opladen, maar te zijner tijd ook energie terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Dat is goed voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet en biedt bovendien de mogelijkheid voor inkomsten voor hen die hier gaan parkeren.

Te gebruiken vanaf 2024
Wanneer alles volgens planning verloopt, worden de eerste solar parkings in het voorjaar van 2024 opgeleverd. Is een bestemmingsplanwijziging nodig (niet voor Baarn), dan vindt de oplevering medio 2025 plaats. De solar parkings komen op de volgende locaties:

N210 IJsselstein
N201-A2 Vinkeveen
N419-A12 Harmelen
N221-A1 Baarn
N204-A12 Woerden Noord
N204-A12 Linschoten
N230-A2 Maarssenbroek
N414-A1 Eembrugge
N401-A2 Breukelen
N229 Cothen

Samenwerkende coöperaties:
* Energiecoöperatie BijZONder Baarn (BaarnDuurzaam), Energiecoöperatie Woerden, Energiecoöperatie 2030.NU, Eigenwijkse Energiecoöperatie en Energiecoöperatie Lek en IJsselstroom.