Comfort verhoogd, rekening omlaag!

Danielle Pouw en Peter Joziasse wonen al respectievelijk 23 en 3 jaar in hun woning en weten niet beter dan dat ze altijd met dikke sokken en een extra vest aan zitten. Om het binnen een beetje behaaglijk te hebben zetten ze de thermostaat vaak wel op 22/23 graden. Maar ze voelden de warmte via vloer en muur weggaan. De energierekening was dus altijd erg hoog. In deze tijd helemaal schrikbarend.

Daniëlle: “We hebben een gesprek gehad met EnergieCoach Henk van Esch en die heeft ons zeer goed geïnformeerd over alle mogelijkheden om de woning te isoleren.”

De woning is een twee-onder-een-kap en is gebouwd rond 1905. Het gesprek met de coach resulteerde in wat ‘kleinere’ isolatiemaatregelen die ze gemakkelijk zelf konden doorvoeren. Zoals voorzetramen voor het glas in lood, folie achter de verwarmingen en het wegdoen van een hele oude vriezer. 

Vloer- en gevelisolatie 

Naast de kleine hebben ze ook twee grote projecten uitgevoerd. 

De eerste was in januari 2022: vloerisolatie d.m.v. tonzon isolatie. Peter: “Hier zijn we erg tevreden over. De vloer was binnen één dag geïsoleerd en het was direct merkbaar.”

De 2e verduurzaming volgde in maart 2022: gevelisolatie van de woning. De gevel is een 1-steensmuur, daarom was spouwisolatie geen optie. Het moest dus gevelisolatie worden.

Daniëlle: “Dit heeft een enorme positieve impact op ons wooncomfort én de energierekening. We zijn echt ENORM tevreden over het resultaat. Op de dag dat de aannemer de platen op de muur ging aanbrengen, zei hij dat we het in de avond al zouden merken. Dat leek me wat voorbarig, maar… hij heeft gelijk gehad. Vanaf die tijd hebben we de verwarming amper nog aangehad.

De kou is uit de kamer, de muur voelt niet meer aan als een ijsklomp. De warmte blijft hangen in de kamer en vliegt niet meer door de muur naar buiten. Het is gewoon een prettige temperatuur. En zijn de sokken en het vest niet meer nodig :) Daarnaast scheelt het ook heel erg veel in de energiekosten per maand.” 

Gasverbruik

April 2021154,19 m3April 202275,18m3
Mei 202164,10 m3Mei 202217,62 m3

Subsidie

De aannemer, Ording Stucadoorsbedrijf in Naarden heeft ons goed geïnformeerd over alle mogelijkheden qua dikte van de muur en de diverse afwerkmogelijkheden. Hij heeft ook de subsidieregels goed uitgelegd, zodat we subsidie konden aanvragen voor het isoleren. We hebben nu een woning waarin het behaaglijk is en daarnaast is de buitenmuur ook erg mooi geworden en past het bij de woning en bij onze wensen.

Al met al zijn we meer dan tevreden over het resultaat! Het is wel een grote uitgave, maar op deze manier verdienen we dat snel terug.