Icoon Mijn Organisatie   Veelgestelde vragen

Home > Mijn organisatie > Veelgestelde vragen

Per 1 januari 2023 moet elk bestaand kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Waarschijnlijk volgt per 2030 de verplichting om een A-Label (!) te hebben.

Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit.

Kijk op onze pagina tips en handige links voor nog meer informatie en links over kantoorpanden.

  • Via dit interactieve kompas krijgt u eenvoudige wijze overzicht in de complexe energiewetgeving. U ziet precies welke wetten en regels van toepassing zijn op uw specifieke bestaande utiliteitsgebouw(en).
  • Hier vind u alles over de Label-C wetgeving.
  • Hier vind u alles over de EED of de Europese Energie-Efficiency richtlijn. Belangrijk omdat sinds juli 2015 voor bedrijven twee verplichtingen gelden: artikel 8 en 14. Art. 8 gaat over de uitvoering van energie-audits door grote ondernemingen. Art. 14 betreft een kosten-batenanalyse van de warmtevoorziening bij nieuwbouw en renovatie.
  • Via deze link kunt u de Erkende Maatregelenlijst Bedrijfshallen via RVO Nederland downloaden.

Kijk op onze pagina Subsidie en financiering voor een overzicht van financierings- en subsidiemogelijkheden voor bedrijven. Dit overzicht wordt regelmatig geüpdatet.