Je bekijkt nu Oorkonde voor EnergieCoaches met 100+ adviesgesprekken

Oorkonde voor EnergieCoaches met 100+ adviesgesprekken

EnergieCoaches Jan Tijmen van Loon (r), Michiel Wind (l) en Henk van Esch (ontbreekt op foto) zijn recent door BaarnDuurzaam onderscheiden voor de enorme hoeveelheid energie-adviesgesprekken die zij hebben gevoerd. Ze hebben er meer dan 100 gedaan en dus vele Baarnaars en Barinesen geholpen met het verduurzamen van hun woning.

Klimaatverandering
Alle drie zijn al lang betrokken bij het energie-adviseren. Ze zaten in de eerste groepen die werden opgeleid en maken zich zorgen over klimaatverandering; vanuit idealisme zijn ze EnergieCoach geworden. (EnergieCoaches van BaarnDuurzaam kunnen u op verzoek helpen bij het verduurzamen van uw woning. Ze komen bij u thuis om echt op maat advies te geven over besparingsmogelijkheden, van radiatorfolie tot gevelisolatie en van deurdranger tot triple glas.) 

Bijgebleven
Met zoveel gesprekken op de teller hebben de heren natuurlijk leuke herinneringen. Jan Tijmen: “Ik vind het grappig dat ik zo’n vier jaar geleden bij Peter Wichman een adviesgesprek deed en dat hij nu een collega-EnergieCoach is. Wat ik me ook herinner is een huiseigenaar met een energieslurpende hobby. Dat vond hij toen niet zo erg, maar enkele jaren later kwam bij alsnog advies bij ons vragen over zonnepanelen.”

Michiel Wind geeft een ander doorkijkje: “Wat ik merk, is dat aanvragers ook ‘gegroeid’ zijn. Sommigen geven nu bijvoorbeeld aan dat ze niet willen horen dat ze de thermostaat een graad lager moeten zetten en een trui aan moeten doen, maar dat ze echt advies willen over hun huis, bijvoorbeeld over het isoleren van de kruipruimte. Dat doen we uiteraard graag, maar waar nodig proberen we op tactische wijze ook advies over gedrag te geven.”

Henk van Esch vult aan: “We adviseren ook VvE’s en bewoners van monumenten. Dat zijn aparte takken van sport die we bij BaarnDuurzaam ondertussen goed in de vingers hebben.”

Reden voor adviesaanvraag
Tegenwoordig is de reden voor een adviesaanvraag vaak een financiële. Begrijpelijk gezien de enorme tariefstijgingen van de laatste tijd. Maar ook ‘milieu’ en ‘comfort’ spelen een rol. Voor velen is het een combinatie van alle drie. Dat blijkt dan ook weer uit de vervolgacties: hoewel sommigen het vervangen van het glas even uitstellen omdat dat relatief duur is, is de indruk dat minstens de helft van de adviezen wordt uitgevoerd.

Tip
De EnergieCoaches delen nog graag een (driedelige) tip:

  • Wil je persoonlijk advies op maat over het verduurzamen van je huis? Vraag een EnergieCoach op bezoek (de wachtlijst is sinds maart 2023 flink afgenomen!).
  • Wil je per telefoon of e-mail advies van een professional (meestal bouwkundige)? Neem contact op met Duurzaam Bouwloket.
  • Wil je (eerst) jezelf informeren? kijk voor betrouwbare en leesbare informatie en advies op milieucentraal.nl.