Wat begon met zonnepanelen als een slimme investering, is zes jaar later een behoorlijk duurzaam appartementencomplex. Zeker gezien het bouwjaar van het pand de ‘Sonnewende’ (1964). Het bestuur van de vereniging van eigenaren heeft de afgelopen jaren planmatig én enthousiast diverse duurzame maatregelen voor het complex gerealiseerd.
De eerste stap
Peter van de Groep, één van de voortrekkers vanuit het bestuur, herinnert zich de eerste stap: ”We hadden geld op de VvE-rekening staan, maar dat leverde weinig op. Met zonnepanelen zouden we kunnen besparen en tegelijkertijd milieubewust bezig zijn. Die beslissing was zes jaar terug snel genomen. We gebruiken die energie voor alle centrale ruimtes. Niet voor de appartementen. Zo voorkomen we dat we energieleverancier worden met alle complexiteit van dien.”
We hadden geld op de VvE-rekening staan, maar dat leverde weinig op. Met zonnepanelen zouden we kunnen besparen en tegelijkertijd milieubewust bezig zijn.
Goed uitgelegd
Al snel volgde LED-verlichting en even later isoleerden vrijwilligers uit de flat de verwarmingsbuizen in het souterrain. Voorzitter van het bestuur en enthousiast mede-voortrekker, Truus Boon, pakte het twee jaar geleden samen met Peter voortvarend verder op. “We zijn stap voor stap begonnen. Eerst het laaghangende fruit opgepakt en goed gekeken wat het rendement zou zijn. Twee jaar terug hebben we een notitie geschreven voor de bewoners over duurzaamheid en mogelijke energiebesparende maatregelen. We lieten zien wat we als VvE al hadden gedaan en wat nog mogelijk was. Ondersteund met input van onafhankelijk adviseurs, legden we een plan voor om het dak en de muren te gaan isoleren. We hebben regelmatig gecommuniceerd met de bewoners en zaken zo goed mogelijk uitgelegd. Ook dat leidde ertoe dat we een akkoord kregen op het plan.”
Uw VvE ook verduurzamen?
De nodige tijd
Truus: “In het plan gingen we uit van een energiebespaarlening en overheidssubsidie. Daar moet je wel de nodige tijd in steken; het is best een klusje. Maar ook dat is met hard werken en ondersteuning van het Nationaal Energie Bespaarfonds gelukt.” Peter vult aan: “We hebben nu, voor dit gebouw, eigenlijk bijna alles gedaan wat zinvol is. We denken nog wel over het waterzijdig inregelen van de cv (het warme water op een goede manier over de radiatoren verdelen om daarmee per ruimte optimaal te verwarmen – red.). En voor de toekomst zijn we ook benieuwd wat bijvoorbeeld waterstof voor ons kan gaan betekenen.”