Van oktober 2021 tot oktober 22 ‘had Baarn twee burgemeesters. Een ‘echte’ en een Klimaatburgemeester. Ad Heessels mocht die titel dragen vanwege zijn inzet voor het klimaat en het zichtbaar maken van duurzame initiatieven, ook in Baarn. Ad reageerde op de zoektocht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar Nederlanders die zich inzetten voor een beter klimaat.
Ad richt zich niet alleen op zijn eigen omgeving, maar wil energiebewustzijn bij alle inwoners van Baarn op het netvlies krijgen. Een belangrijke doelgroep vindt hij de jongeren. Ad: “Zij gaan écht te maken krijgen met de forse gevolgen van klimaatverandering – zeker als we zo veel blijven uitstoten. Dus zij mogen met recht de generaties boven hen aanspreken op hun verantwoordelijkheid.”
Samen met andere jongeren willen we inwoners de problemen laten zien en zorgen dat ze bijvoorbeeld geen bomen rond hun huis kappen of een trui aandoen in plaats van de verwarming hoger zetten.
Kli-maatjes
Vijf jongeren delen Ads visie en zijn nu bezig een groep te vormen onder de naam Kli-maatjes. Arne, Barend, Luuk, Myrthe en Yara willen allereerst meer jongeren betrekken. Arne: “Samen met andere jongeren willen we inwoners de problemen laten zien en zorgen dat ze bijvoorbeeld geen bomen rond hun huis kappen of een trui aandoen in plaats van de verwarming hoger zetten.” Met een video willen ze eerst meer jongeren gaan werven en met een volgende video verschillende doelgroepen oproepen om minder energie te verbruiken en zelf op te wekken.
Beschermen klimaat
Hoewel druk vanwege een examenjaar of eerste studiejaar, hebben ze alle vijf een drive voor het beschermen van het klimaat. Ze willen natuur beschermen als tegenwicht voor CO2-uitstoot, eten geen of weinig vlees omdat dat zwaar drukt op het klimaat (en vanwege dierenleed), of proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken. Myrthe vindt dat we daarbij niet zo naar de korte termijn moeten kijken: “Als je nu boterhamzakjes moet kopen of een broodtrommel, dan zijn de plastic zakjes het goedkoopst. Maar op de lange duur is juist de trommel goedkoper, én je hoeft het maar één keer aan te schaffen én je zorgt voor minder plastic afval. Dat geldt ook voor die drinkpakjes en plastic flesjes. Eén keer een Dopper of zo kopen, scheelt echt!”
Ook bijdragen aan een beter klimaat?
Goed voorbeeld
Aan Ad hebben ze een goed voorbeeld. In zijn eigen huis heeft hij het dak geïsoleerd met isolatieplaten gemaakt van gerecycled textiel. “Ik heb ook een ‘follow me-systeem’ op mijn verwarming gezet”, vertelt Ad. “Daarmee gaat de verwarming alleen aan waar ik ben.” En recent zijn zonnepanelen geïnstalleerd (“een glas op glas systeem, dat blijft langer goed werken en is goed te recyclen”). Daarnaast brengt hij als professioneel filmer duurzame en circulaire ondernemers in beeld. Recent nog het Baarnse Inproba.
Delen via stopcontact
De energie die de Kli-maatjes en de Klimaatburgemeester uitstralen is onbetwist duurzaam. Als er nu nog iemand iets verzint om al die energie te delen via het stopcontact, dan zijn we nog sneller op weg naar een duurzaam Baarn!