Je bekijkt nu “Verduurzamen van een huis uit 1913  (1)”

“Verduurzamen van een huis uit 1913 (1)”

Martine en Douwe verduurzamen huis uit 1913. Wat komt er op hun pad?  
Deel 1: de keuze    

In de Beukenlaan in Baarn staat een mooi, karaktervol huis uit 1913. In dit huis wonen Martine Busch en Douwe Bosga. Afgelopen jaar stelden ze zich de vraag of ze nog een keer wilden verhuizen of zouden blijven. Alle plussen en minnen afwegend, kozen ze voor het laatste. Maar dan willen ze het huis wel verder verduurzamen. Vanwege het klimaat en ook voor hun eigen comfort. Want hoe charmant ook, het huis kent veel ruimtes die beter geïsoleerd kunnen worden.  

Historie

Als Martine en Douwe als begin dertigers een huis zoeken in Baarn, kunnen ze tijdelijk terecht op de zolderverdieping van het huis van mevrouw Rombouts; de voormalige (school)tandarts in Baarn. Mevrouw Rombouts vangt vaker tijdelijk mensen op; zelf woont ze op de eerste verdieping, de begane grond is verhuurd aan de tandartsassistente. Wanneer deze overlijdt, krijgen Martine en Douwe de kans de benedenwoning te kopen. Mevrouw Rombouts is inmiddels 85 en blijft op de verdieping wonen en de zolder blijft een opvang. Het ‘meer-generatiehuis’ bevalt alle bewoners erg goed, ook als Martine en Douwe een zoon krijgen en mevrouw Rombouts gaandeweg wat meer hulp nodig heeft. Ze leven er vele jaren in harmonie; mevrouw Rombouts wordt (mede daardoor?) 99 jaar.

Na haar overlijden kunnen Martine en Douwe de eerste verdieping en zolder kopen van haar zoon. Stapsgewijs worden ze zo eigenaar van Huize Loma.   

Wij dachten wel goed te zitten met ons dubbel glas. Maar de coaches gaven aan dat de isolatie 20 jaar na dato echt veel beter kan.

Zolder geïsoleerd

In de tijd dat Martine en Douwe er wonen, hebben ze al het nodige gedaan. Allereerst kwam er een badkamer; voorheen was er een douche in een hoekje van de bijkeuken. En Douwe heeft zelf de hele zolder geïsoleerd. Ook hebben ze het glas in lood in het trappenhuis in dubbelglas laten zetten. Dat leverde al veel (warmte)winst op; in meerdere ruimtes volgde toen dubbel glas.

EnergieCoach

Nu ze gekozen hebben om te blijven, willen ze volgende stappen zetten. Ze besluiten een bezoek van een EnergieCoach aan te vragen.    

Dat bezoek beviel goed. ”Het geeft een goed overzicht van wat je kunt doen”, stelt Martine. “En het wijst je op bepaalde misvattingen”, vult Douwe aan. “Wij dachten wel goed te zitten met ons dubbel glas. Maar de coaches gaven aan dat de isolatie 20 jaar na dato echt veel beter kan.” Vervangen van het dubbel glas is dan ook de eerste actie die ze gaan uitvoeren. Daarover, en over aanvullende stappen, de volgende keer meer…

 

Fotobijschrift: Martine en Douwe voor hun huis in de Beukenlaan