Je bekijkt nu “Verduurzamen van een huis uit 1913  (2)”

“Verduurzamen van een huis uit 1913 (2)”

Intro: Martine en Douwe verduurzamen huis uit 1913. Wat komt er op hun pad?
Deel 2: vervangen van oud dubbel glas     

Martine Busch en Douwe Bosga wonen in de Beukenlaan in Baarn in een mooi, karaktervol huis uit 1913. Na hun keuze voor blijven en verbouwen (i.p.v. verhuizen) zijn ze druk bezig met het verduurzamen van hun huis. Vanwege het klimaat en ook voor hun eigen comfort. In deel 1 las u over de achtergrond, in deel 2 ervaart u de eerste stappen.

Oud dubbel glas
Het glas vervangen is één van de eerste klussen. Als dat klaar is kunnen ze namelijk verder met het plaatsen van voorzetwanden. Alle muren zijn steens muren dus het isoleren hiervan zal veel warmtewinst opleveren.
Het dubbel glas zit er al zo’n twintig jaar in. De isolatiewaarde is na zoveel tijd flink afgenomen. Een instinker voor heel wat huishoudens: je denkt dubbel glas te hebben en ‘dus zit het wel goed’. Maar na zo’n 20 jaar isoleert het heel veel minder. Nieuw dubbel of triple glas heeft dan echt meerwaarde.  

Fineo-glas
In het kantoorpand in Utrecht waar Martine en Douwe werken, hadden ze al ervaring opgedaan met specifiek dubbel glas. Douwe: “Dat is ook een oud pand waarin je niet zomaar triple glas kunt aanbrengen. De dikte van de kozijnen is vaak onvoldoende. We hebben toen best lang gezocht naar geschikt glas. We hebben uiteindelijk zogeheten Fineo-glas gevonden. Dat isoleert heel goed maar is een stuk dunner. Er zit ook een UV-filter in waardoor het in de zomer ook warmte tegenhoudt. Dit glas gaan we nu ook voor ons huis gebruiken.”

Op de wanden plaatsen we superfoil in twee lagen met een tussenruimte. Daarmee maken we een soort spouw. Vervolgens gaat het oude houtwerk er weer tegenaan.

Deur- en raamlijsten terugplaatsen
Overal in het huis zie je mooie oude houten deur- en raamlijsten en houten panelen. Ook daar is over nagedacht. Martine: “Die willen we wel graag houden. Dus hebben we gezocht naar een lokale timmerman die deze goed kan verwijderen en herplaatsen. Op de wanden plaatsen we superfoil in twee lagen met een tussenruimte. Daarmee maken we een soort spouw. Vervolgens gaat het oude houtwerk er weer tegenaan.”

Volgende keer gaan we kijken hoe de verbouwing verloopt. Het glas is dan vervangen en de vloer ligt er waarschijnlijk uit. Wat daarmee gebeurt leest u in deel 3.

Fotobijschrift: Martine en Douwe voor hun huis in de Beukenlaan