Je bekijkt nu “Verduurzamen van een huis uit 1913  (3)”

“Verduurzamen van een huis uit 1913 (3)”

Intro: Martine en Douwe verduurzamen huis uit 1913. Wat komt er op hun pad?
Deel 3: de vloer gaat open

Martine Busch en Douwe Bosga wonen in de Beukenlaan in Baarn in een mooi, karaktervol huis uit 1913. Na hun keuze voor blijven en verbouwen (i.p.v. verhuizen) zijn ze druk bezig met het verduurzamen van hun huis. Vanwege het klimaat en ook voor hun eigen comfort. Na de eerste stappen in deel 2, gaat in deel 3 de vloer open.

‘Dieptepunt’
Een jaar geleden dachten Martine en Douwe nog dat het tijd werd hun oude houten vloer eens te vervangen. Maar van het één kwam het ander en zo werd het isoleren van de vloer en vloerverwarming aanleggen onderdeel van hun verduurzamingsplan. Douwe: “Eén van de Baarnse EnergieCoaches wees ons op Vloer+, een bedrijf dat daar thuis in is. Zij hebben de houten vloer en de oorspronkelijke houten bouwvloer verwijderd, inclusief de houten balken waarop de vloer rustte. Je staat dan op de bodem van de kruipruimte. Dan is je huis wel even onttakeld. We waren letterlijk op het dieptepunt van de verbouwing!”

Dat was best spectaculair”, lacht Martine, “de vrachtwagen was 16 meter lang, inhoud 60 kuub waarvan 40 kuub voor ons. Hij paste maar net in de straat.

Spectaculair
Omdat de boel toch open lag, kwam de verwarmingsinstallateur volgens plan de oude radiatoren verwijderen en een paar nieuwe leidingen trekken. De elektricien haakte ook aan om gelijk de benedenruimte nieuwe bedrading te geven. Daarna is in die kruipruimte een 60cm dikke laag Argex kleikorrels gestort. “Dat was best spectaculair”, lacht Martine, “de vrachtwagen was 16 meter lang, inhoud 60 kuub waarvan 40 kuub voor ons. Hij paste maar net in de straat.”

Daar overheen is een folie gelegd en daarop een metalen raster. Hieraan is de vloerverwarming bevestigd en daar overheen is weer een 7 cm dikke cementdekvloer gestort.

Warmtepomp
Het duurt nog wel even voordat de vloerverwarming kan worden aangesloten. Douwe: “De warmtepomp is in december besteld, maar zal waarschijnlijk op z’n vroegst in augustus geleverd kunnen worden. Ook wij ontkomen niet aan de leveringsproblematiek in de bouw.”

Volgende keer gaan we kijken hoe het verder opbouwen verloopt. Er gaat o.a. een timmerman voorzetwanden met isolatiemateriaal plaatsen tegen de buitenmuren. (Het huis heeft nl. geen spouwmuren waar wat mee kan.) Daarna gaan Martine en Douwe zelf binnen schilderen. Daarover meer in deel 4.

Fotobijschrift: 40 kuub kleikorrel in je huis…