Martine en Douwe verduurzamen hun huis uit 1913. Wat komt er op hun pad?
Deel 5 en slot: zou de warmtepomp er al zijn…?
Martine Busch en Douwe Bosga ‘kampeerden’ afgelopen jaar van april t/m juli in hun mooie, karakteristieke huis uit 1913 aan de Beukenlaan. Begin 2022 kozen ze namelijk voor verbouwen i.p.v. verhuizen. In de zomermaanden deden ze van alles om hun huis te verduurzamen; vanwege het klimaat en ook voor hun eigen comfort.
In dit laatste deel kijken we hoe ze er nu bijzitten en of het het allemaal waard was.
Is de warmtepomp er…
Douwe opent de voordeur met een “Kom verder!” Nauwelijks binnen wint de nieuwsgierigheid het van mijn geduld: “En,… is de warmtepomp er?” “Helaas” zegt Douwe, “dat is ‘ie niet.” Een jaar geleden besteld, maar de fabrikant kan nog niet zeggen wanneer de pomp er zal zijn.
Ondanks deze domper – ze besparen nu nog minder gas dan kan – lacht Martine: “Maar dat is eigenlijk het enige dat niet goed is gegaan! Alles is zo goed verlopen en gepland door onze timmerman-aannemer Silvester.” Douwe vult aan: “Ja, en omdat we met lokale ondernemers werken, loopt het ook soepel. Zij kennen elkaar en werken goed samen. Zelf hebben we ook een goede planning gemaakt. Niet te strak, ruimte houden en alles checken qua levertijd en zo. Dat kost tijd, maar betaalt zich echt terug!”
Voorzetwanden
De woning ziet eruit om door een ringetje te halen. De voorzetwanden vallen daarbij op – of eigenlijk niet. Het lijkt alsof het er altijd zo uit heeft gezien. De raampartijen liggen nu wat verdiept in de wand en dat benadrukt bijna het oude karakter. En omdat er geen radiatoren meer zijn (want vloerverwarming), zie je nu mooi de (teruggeplaatste) houten panelen. Ondanks de voorzetwanden van ca. 12 cm, lijkt de ruimte minstens even groot als voorheen.
Martine en Douwe zijn enorm blij met het resultaat. “We zouden het zo weer doen!” lacht Martine. “Alles bij elkaar heeft het ook maar vier maanden geduurd”, geeft Douwe aan, "inclusief ons eigen schilderwerk."
Comfort
“Het comfort is ook echt een stuk verbeterd”, vertelt Martine. “De wanden stralen geen kou meer uit, het nieuwe fineoglas isoleert heel goed en de vloeren voelen door de vloerverwaming veel prettiger.” “We willen nu niet hoger stoken dan 18 graden”, vult Douwe aan. “En dat is goed te doen.”
Zo weer doen
Martine en Douwe zijn enorm blij met het resultaat. “We zouden het zo weer doen!” lacht Martine. “Alles bij elkaar heeft het ook maar vier maanden geduurd”, geeft Douwe aan, “inclusief ons eigen schilderwerk.” In de straat is de verbouwing niet onopgemerkt gebleven. Veel buren hebben geregeld een kijkje genomen en sommigen zijn nu ook bezig met verduurzaming of hebben daar plannen voor. Voor hen hebben Martine en Douwe nog een tip: “Reken je niet rijk met de subsidie. Je hoort dat je 10 tot 30% kunt krijgen, maar besef dat je alleen subsidie krijgt op materiaal en niet op de grootste post, namelijk arbeidsloon. Een duurzaamheidslening kan wel voor nagenoeg alles (met een maximum van €25.000). Hiervoor moet je wel veel documenten aanleveren.”
De jaarnota
Douwe meldt een paar dagen later: “De jaarnota’s ontvangen. Onze elektrarekening is naar 0 gegaan; de zonnepanelen hebben in 6 maanden ons hele jaarverbruik opgewekt. Op gas hebben we – ondanks de ontbrekende warmtepomp – 23% bespaard. Natuurlijk helpt het mooie weer mee, maar de goede vloer-, glas- en wandisolatie hebben zeker hun werk gedaan!”
We wensen Martine en Douwe veel geluk in hun verduurzaamde en comfortabele ‘Huize Loma’, hun bijzondere woning uit 1913.
Fotobijschrift: Voorzetwanden bij raampartij