Je bekijkt nu “Verduurzamen van een huis uit 1913  (4)”

“Verduurzamen van een huis uit 1913 (4)”

Martine en Douwe verduurzamen huis uit 1913. Wat komt er op hun pad?

Deel 4: na afbreken komt opbouwen.

Martine Busch en Douwe Bosga wonen in de Beukenlaan in Baarn in een mooi, karaktervol huis uit 1913. Na hun keuze voor blijven en verbouwen (i.p.v. verhuizen) zijn ze druk bezig hun huis te verduurzamen. Vanwege het klimaat en ook voor hun eigen comfort. Na al het sloopwerk in de eerste delen, gaat deel 4 over het verder opbouwen.

Door de zomervakantie zijn we een tijdje weggeweest, hoog tijd dus om poolshoogte te nemen. Benieuwd of de warmtepomp, die op z’n vroegst in augustus geleverd kon worden, er al is. Martine: “We hebben hem al in december 2021 besteld, maar we mogen blij zijn als hij er voor de winter is. Voorlopig draait de vloerverwarming nog op de ketel, helaas.”

Zonnepanelen
“In juli zijn de 22 zonnepanelen geplaatst”, vertelt Douwe. “Die zorgen voor stroom voor de warmtepomp en dekken ook de rest van onze elektra. Jammer dat we er nog geen elektrische auto mee kunnen opladen. Daarvoor is geen ruimte in de straat. Dat wil ik met de gemeente nog wel verder bespreken.”
Ondanks dat de zon welkom is in huize Busch/Bosga, is in juli ook buitenzonwering geplaatst. “We hebben best veel ramen; in de zomer kan dat fors warm worden. Met de zonwering kunnen we veel warmte tegenhouden,” geeft Martine aan.

 

We hebben best veel ramen; in de zomer kan dat fors warm worden. Met de zonwering kunnen we veel warmte tegenhouden.

Voorzetwanden
Een maand eerder heeft timmerman Silvester binnen voorzetwanden met isolatiemateriaal geplaatst. Martine: “Een oud huis als dat van ons heeft nu eenmaal geen spouwmuren. Op deze manier heeft de timmerman ze dus zelf gecreëerd. De buitenmuren voelen nu veel behaaglijker aan!”

Daarna was de beurt aan Martine en Douwe zelf. Douwe: “In juli hebben we alle wanden en het teruggeplaatste houtwerk gesaust en geschilderd. Het was fijn om al dat mooie werk dat was gedaan, af te mogen maken.”

Duurzaam pvc
In juli werd ook een duurzame pvc-vloer op de nieuwe geïsoleerde vloer gelegd. Daarna kon de container met huisraad uit de opslag komen (Martine en Douwe woonden al die maanden zoals dat heet ‘knus’ boven) en konden ze weer gaan inrichten.

Als alles klopt, wonen Martine en Douwe nu in een huis dat geheel geïsoleerd is, wekken ze zelf elektriciteit op en gebruiken ze veel minder gas dan voorheen. Terwijl het comfort misschien wel verdriedubbeld is. We gaan het onderzoeken in deel 5, het laatste deel van deze serie!