Fam Van der Neut

“We zijn van 3500m3 gas naar 1500m3 gezakt”

Vanaf het moment dat Arie en Baukje van der Neut 32 jaar geleden in Baarn zijn komen wonen, hebben ze beetje bij beetje hun woning verbeterd. Arie: “Verspreid over een lange periode hebben we het nodige gedaan. We zijn begonnen met zaken die moesten of veel comfort gaven; dubbelglas in de voorgevel en een nieuwe HR+ ketel. En vervangen van de metalen schuifpui in de achtergevel, want die veroorzaakte veel kou.”

Omdat Arie en Baukje in die periode beiden werkten, was er niet altijd ruimte om bezig te zijn met energiebesparende maatregelen. Toen ze stopten met werken, kregen ze daar weer tijd voor. Ze onderzochten hoe ze hun maandlasten verder konden verlagen en tegelijkertijd ook beter met het milieu om konden gaan.

Met de panelen waren we één van de eersten in de buurt. Toen vroegen mensen nog ‘Is dat wel rendabel?’

Zonnepanelen

Arie: “Als één van de eerste dingen hebben we toen zonnepanelen geplaatst. Na een tijdje bleek dat drie panelen te veel schaduw kregen – het advies van de installateur had dus wel beter gekund -. Die hebben we toen losgekoppeld en herplaatst. Na die aanpassing wekten we het dubbele op!”

“Met de panelen waren we één van de eersten in de buurt. Toen vroegen mensen nog ‘Is dat wel rendabel?’. Dat is tegenwoordig wel duidelijk. Maar dat was niet onze eerste insteek. We wilden echt wat voor het milieu doen. En ja, ook het verlagen van de maandlasten speelde een rol.”

Comfortabel

Jaren geleden lag in de woonkamer een stenen vloer. Arie: “Door die vloer bleef het in de zomer heerlijk koel.” “Maar,” vult Baukje aan, “je begrijpt ’t al, in de winter trok het koud op. Dus hebben we op een gegeven moment de hele vloer met schuim laten isoleren.” “In de zomer is het nu niet meer zo koel,” zegt Arie met lichte spijt, “maar het is nu wel heel comfortabel in de winter.”

Niet lang daarna lieten ze ook de spouwmuren isoleren toen ze ontdekten dat daar nauwelijks isolatie in zat. Baukje: “En je hebt ook folie achter de radiatoren geplaatst. We hadden na een verbouwing een vervelende kou in een deel van de kamer. Dat hebben we onder andere daarmee verminderd.”

Nieuwe plannen

Baukje: “We hebben het huis voor ons gevoel best wel op orde zo. Wat we nog wel bekijken, zijn de mogelijkheden van LED-verlichting. Daar heeft een EnergieCoach van EnergiekBaarn ons ook mee geholpen. Ik vind de kleur alleen nog niet zo mooi en onze wat oudere dimmers werken niet goed met LED.” Daar denken ze dus nog even over na…