Skip to main content

Energietarieven: waar gaat het heen?

Bart en Annika Koopman zijn in 2016 in de bloemenbuurt komen wonen; Stien is er 2 jaar geleden geboren. Zij hebben het er erg naar hun zin en willen hun huis graag op punten verbeteren, zodat zij er nog prettiger kunnen blijven wonen.

Bart: “In 2016 hebben we een aanbouw laten plaatsen en is de achterkant van het huis goed geïsoleerd. W willen graag nog het dak laten vernieuwen en goed isoleren en dan zonnepanelen plaatsen. Maar zie maar eens offertes te krijgen tegenwoordig. En betaalbare.” Zelf brengen zij binnenkort ventilatoren óp – en folie áchter de radiatoren aan. Alle beetjes helpen om het energieverbruik te verminderen. Want ook Bart en Annika kijken met spanning naar de energietarieven.

Nieuw energiecontract

Afgelopen juli moesten zij een nieuw energiecontract afsluiten. Annika: “Wat een gedoe om dat uit te zoeken. Vergelijkingssites werken niet echt meer, de tarieven op de websites van leverancier zijn veel lager dan die in je offerte staan en een vast contract is ook niet meer te krijgen of betalen.”
Het nieuwe contract leverde ruim een verdubbeling van hun kosten op. En na een maand werd het tarief alweer verhoogd. Bart: “Het is nog geen armoede, maar ik vraag me wel af waar het heen gaat?”

App stimuleert

“Of je nu klein of groot woont, ”vult Annika aan, ”dit raakt echt wel iedereen. Vorig jaar hadden we er nog niet zo veel last van, maar nu zijn we echt wel aan het opletten.” Bart laat ondertussen de energie-app zien die aangesloten is op hun slimme meter. “De cv een graad lager zetten, kan je zomaar 10,- per dag schelen. Met zo’n app kun je per dag en zelfs per uur zien wat er gebeurt en ook wat je bezuinigt. Dat stimuleert wel!“

De cv een graad lager zetten, kan je zomaar 10,- per dag schelen. Met zo’n app kun je per dag en zelfs per uur zien wat er gebeurt en ook wat je bezuinigt. Dat stimuleert wel!

Schuiven met spaarpotjes

Annika: “Als het straks koud wordt, gaan we echt wel meer bezuinigen. 1 of 2 graden minder stoken, een extra dikke trui aan en met een dekentje ’s avonds op de bank. We maken altijd spaarpotjes voor onze uitgaven. We stoppen nu veel meer in het potje energie… Er blijft dus minder over voor het potje winkelen, potje weekendjes weg en het potje voor sparen. Bart reageert peinzend: “Wel raar dat een basisbehoefte nu een soort luxe is geworden.”

Annika: “We hebben bewust gekozen om alle twee parttime te werken. Het belangrijkste in het leven draait niet om geld. Wij vinden het belangrijk om tijd voor elkaar te hebben. Zeker met die kleine.” “Ik hoop echt”, vult Bart vanuit de grond van zijn hart aan, “dat we straks niet per se vijf dagen moeten gaan werken om alles te kunnen blijven betalen”.

TIP: SLUIT EEN APP AAN OP JE SLIMME METER, ZO MEET JE VERBRUIK ÉN BESPARINGEN.